Op woensdag 9 december is de nieuwste versie van WordPress uitgebracht. WordPress 4.4, roepnaam ‘Clifford’, volgt geheel volgens planning ongeveer vier maanden na de vorige release. Dit is weer een grote update, waarin veel zaken gewijzigd en toegevoegd worden. Wat zijn de belangrijkste veranderingen sinds WordPress 4.3?
Responsive afbeeldingen
De moderne internetgebruiker gebruikt alles van kleine mobieltjes tot grote tv’s om websites op te bekijken. Een responsive website speelt daar handig op in door automatisch mee te schalen met de schermgrootte, zodat elke gebruiker een perfecte weergave krijgt. Bij WordPress was dat al lang mogelijk. Dan moest je het echter wel zelf doen, bijvoorbeeld via een thema of plugin. WordPress 4.4 brengt daar nu een belangrijke verbetering in aan, want voortaan zit in de basiscode verankerd dat alle afbeeldingen responsive zijn. Het is vooral interessant hoe dat gebeurt, namelijk al voordat de afbeelding überhaupt geladen wordt. Het is dus niet zo dat automatisch de grootste afbeelding wordt geladen en die vervolgens voor kleine schermpjes wordt verkleind; integendeel, er wordt om te beginnen al een kleinere afbeelding geladen. Dat betekent ook minder dataverbruik en dus een lagere laadtijd, juist voor mobiele gebruikers met een trage verbinding. En dat alles gebeurt geheel automatisch.
Nu ook WordPress zelf embedden
Het was al geruime tijd mogelijk om inhoud van een aantal websites, waaronder bijvoorbeeld Twitter en YouTube, eenvoudig in je WordPresspagina’s te embedden. Het volstond om eenvoudigweg de URL van de te embedden pagina in je editor te plakken, en WordPress deed de rest. Dat gebeurde via een systeem dat oEmbed heet. Daarbij was WordPress dan een zogeheten consument, en de embedbare websites leveranciers. Sinds WordPress 4.4 is echter ook WordPress zelf toegevoegd aan het selecte lijstje met oEmbed leveranciers: het is nu ook mogelijk om bijvoorbeeld pagina’s van jouw WordPresswebsite net zo gemakkelijk te embedden. Daarbij wordt overigens ook automatisch de opmaak fraai in orde gemaakt, compleet met bijvoorbeeld eventuele afbeeldingen, reacties en site-iconen.
Nieuw standaardthema: Twenty Sixteen
Ook in 2016 is er weer een nieuw standaardthema: Twenty Sixteen. Het is een net als voorgaande versies een strak en modern thema dat vooral is ontworpen om de extra focus op ‘responsiveness’, schaalbaarheid, in WordPress 4.4 te benadrukken. Er zijn bij Twenty Sixteen standaard vier kleurendesigns aanwezig en zonder aanpassingen heeft de lay-out een sidebar aan de rechterzijde van het scherm bij tablets en pc-schermen. Al met al zijn er in visueel opzicht weinig opvallende veranderingen ten opzichte van vorige standaard WordPressthema’s te constateren.
Aanpassingen onder de motorkap: WordPress 4.4
Voor doorsneegebruikers is er dus weer behoorlijk veel gewijzigd, maar deze nieuwe release is toch vooral voor ontwikkelaars erg interessant. Dat komt in het bijzonder door de integratie met de REST API. Dat zal de meeste gebruikers wellicht helemaal niets zeggen, en als gewone WordPressgebruiker zul je er waarschijnlijk de komende maanden ook nog weinig tot niets van merken. Maar in potentie kan dit een ware revolutie gaan bewerkstelligen. Dat is althans hoe veel WordPressprogrammeurs het de afgelopen maanden hebben benaderd. In feite betekent dit namelijk dat WordPress vanaf nu gebruikt kan worden om er applicaties bovenop te ontwerpen. Dat maakt deze software een stuk krachtiger en veelzijdiger.
Andere veranderingen en toevoegingen zijn minder fundamenteel, maar toch ook noemenswaardig. Er zijn met name enkele toevoegingen in het reactiesysteem en in terms. Zo ondersteunen terms nu metadata. Daarnaast kunnen de query’s voor reacties nu gecached worden, hetgeen betekent dat er belangrijke verbeteringen in de prestaties van het reactiesysteem gerealiseerd kunnen worden. Ook zijn er nieuwe argumenten toegevoegd die het systeem gemakkelijker te gebruiken maakt. Ten slotte voegt deze update een aantal terms-, reacties- en netwerkobjecten toe, die de uitvoer van de code logischer maakt.