Heb je een website? In dat geval heb je misschien wel eens van WCAG gehoord, maar het kan evengoed zo zijn dat er niet gelijk een belletje gaat rinkelen. In dit artikel gaan we verder in op deze term. Wat is het precies? Waarom heb je het nodig? En hoe is dit eenvoudig te realiseren dankzij accessiBe?
WCAG, wat is het precies?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Het gaat dan om specifieke richtlijnen die zijn gemaakt om je website toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen mensen met een functiebeperking en vaak hebben zij een probleem bij het bezoeken van websites, omdat deze niet aan de WCAG richtlijnen voldoen.
Als je website WCAG-proof is, dan kan deze ook gebruikt worden door browsers met beperkte functies, maar bijvoorbeeld ook voor je mobiele telefoon. Het heeft dus alles te maken met je website en de functies ervan toegankelijk te maken voor iedereen.
Waarom heb je WCAG nodig?
Het kan heel goed zijn dat je nu niet precies weet waarom je het precies nodig hebt. Want mensen met een functiebeperking kunnen toch ook gewoon browsen, dus waarom zou je aan die richtlijnen moeten voldoen? Laten we daarom even een paar voorbeelden uit de praktijk geven, zodat je beter kunt begrijpen welke problemen mensen met een functiebeperking kunnen ervaren bij het bezoeken van websites.
Wist je dat voor veel overheidsinstanties het verplicht is om aan de WCAG richtlijnen te voldoen?
Mensen met beperkt zicht
Je hebt veel mensen die niet helemaal blind zijn, maar bijvoorbeeld wel last hebben van een zeer beperkt zicht. Ze zien bijvoorbeeld nog maar 10% van wat jij en ik zien.
Zoals je waarschijnlijk kan voorstellen, wil een persoon met een beperkt zicht ook graag zelfstandig zijn. Autonomie vindt een mens namelijk belangrijk en ook mensen met een functiebeperking willen zich zo goed mogelijk zelf kunnen redden. Dat geldt ook voor de leesbaarheid van een website. Daarvoor kan een extra functie worden toegevoegd, bijvoorbeeld de optie om teksten voor te lezen. Daar zijn tegenwoordig automatische computerstemmen voor. Dat is een simpel voorbeeld van hoe jij je website ook voor mensen met een beperking toegankelijker kunt maken.
Slechthorenden
Daarnaast zijn er in Nederland veel mensen die doof zijn, of slecht kunnen horen. Daarbij kun je denken aan ouderen, maar bijvoorbeeld ook mensen die doof zijn geboren.
Toon jij video’s aan je website bezoekers? Dan is de kans groot dat dit onverstaanbaar is voor slechthorende gebruikers. Dan is ondertiteling van een video de ideale oplossing. Op die manier maak je de video’s ook toegankelijk voor slechthorenden.
Begrijpbare content
Om verder te voldoen aan WCAG 2.1 dienen gebruikers en software de content te kunnen begrijpen en snappen hoe de website werkt. Maak de teksten daarvoor goed leesbaar en begrijpelijk en zorg ervoor dat alle formuliervelden zichtbare en begrijpbare labels hebben.
Toegankelijk maken
Maar hoe kun je je website toegankelijk maken, zonder dat je daar veel tijd en geld hoeft in te steken? Daar is gelukkig een handige online tool voor: accessiBe. Deze tool zorgt ervoor dat mensen zonder veel ervaring snel aan de WCAG eisen kunnen voldoen, want als je de richtlijnen doorleest, dan kun je al vrij snel constateren dat het daadwerkelijk implementeren verre van gemakkelijk is. Dus waarom zou je geen tijd en geld besparen door hier gebruik van te maken? Dan kun je je tijd aan andere zaken besteden, maar tegelijkertijd je website toegankelijk maken voor iedereen. Niet alleen bedien je dan meer mensen, maar het zorgt er natuurlijk ook voor dat je een grotere markt kunt bedienen. Weet je niet zeker of het wat voor je is? Dat is geen probleem, je kunt namelijk een gratis proefversie uitproberen.