Augmented reality op z’n best
De Oculus Rift wordt steeds bekender onder de consument. Een bril waarmee je de virtuele wereld in gaat. Maar ook al eens gehoord van de Hololens? De Oculus Rift is misschien de koning van virtual reality (VR), de Hololens gaat dit worden als het gaat om augmented reality (AR). Een term die we al jarenlang voorbij horen komen, maar waar nog niet echt veel mee is gedaan. Tot nu… Microsoft komt namelijk met de Hololens, een doorzichtige bril waarmee je als gebruiker hologrammen in de echte wereld kan zien en manipuleren.
Wat is Hololens?
De Hololens is een AR-bril die de omgeving vult met hologrammen (the future is here!). Je kan virtuele objecten zien alsof ze echt zijn. Daarnaast is het mogelijk om de hologrammen te manipuleren door middel van handbewegingen. Hiervoor heeft de bril transparante glazen, diverse sensoren voor het meten van lichaams-, hand-, en hoofdbewegingen, vier camera’s en een speciale processor voor het verwerken van de grote hoeveelheid data in de bril. De Hololens werkt zonder smartphone, draad of pc en heeft een eigen accu. De slimme AR-bril draait verder op Windows 10. In de basis dus een volwaardige pc. Echter kunnen we op dit moment nog niet zeggen of dat Microsoft’s bril de vervanger van de pc gaat worden.
Bekijk hier een demo van de Hololens:
AR vs VR
Alhoewel de Hololens en Oculus Rift veel op elkaar lijken, is er toch een groot verschil. De Oculus Rift richt zich namelijk op het creëren van een virtuele wereld. Je wordt volledig ondergedompeld in een computer gegenereerde realiteit of virtuele wereld. In deze virtuele wereld kan je als gebruiker het beste blijven zitten of je stil te houden om botsingen met fysieke objecten in de echte wereld te vermijden. Microsoft’s Hololens daarentegen, richt zich op augmented reality, een technologie waarbij de realiteit met de virtuele wordt gecombineerd.
Met de Hololens is het dus mogelijk om virtuele objecten te bekijken alsof ze echt zijn. Stel je voor, je kijkt naar een (lege) muur, met de Hololens wordt het mogelijk om deze muur op te vullen met een object zoals een scherm, zodat je je favoriete film kan kijken. Ideaal toch? Moet je even naar de keuken om een hapje te maken? Neem het scherm dan lekker met je mee en kijk rustig verder, waar je maar wilt. Het kan allemaal met de Hololens.
Field of view
Alhoewel wij super enthousiast zijn over de Hololens, heeft de bril ook één groot nadeel: de field of view. In in het YouTube-filmpje zie je dat totale omgevingen voorzien zijn van hologrammen. Dit creëert echter een vals beeld, aangezien de hologrammen niet in je gehele gezichtsveld zichtbaar blijven. Het virtuele scherm waarin de hologrammen zichtbaar zijn, is een stuk kleiner dan je gezichtsveld. Neem als voorbeeld onderstaande afbeelding:
Je ziet dat de hologrammen in je gezichtsveld al worden afgebroken, terwijl Microsoft de illusie wekt dat dit niet het geval is. Desalniettemin blijft de Hololens een geweldige gadget die de futuristische toekomst steeds dichterbij brengt.
Alle voor- en nadelen op een rijtje
De voordelen:
- Augmented reality wordt voor het eerst handig en bruikbaar
- Met de komst van Windows 10 wordt het makkelijker om apps te ontwikkelen voor de Hololens
- Geen VR-misselijkheid
De nadelen:
- De Hololens is draadloos, accuduur is nog niet bekend
- Prijs nog niet bekend
- De illusie wordt gewekt dat hologrammen in je gehele gezichtsveld zichtbaar zijn, terwijl dit niet het geval is
Wat vind jij van de Hololens? Ga jij alvast sparen voor de Hololens, of koop je toch liever de Oculus Rift? Laat het ons weten!